U zult op deze pagina wisselende nieuwtjes en weetjes vinden,
check dus regelmatig!!

 

erna en frans Erna Charbon en Frans van Tuijl Foto:Truus Michielsen

 

Romantiek in kleur en zwart-wit :

Een aantal jaren geleden besloten Frans van Tuijl en ik onze kennis en krachten te bundelen. Daar zijn vele mooie lezingen uit voorgekomen, maar ook maken we om de twee maanden een kunst-muziekkwartiertje. Dat komt met een link op onze websites te staan ​​en u kunt deze te allen tijde aanklikken en bekijken. 
De link bevindt zich bij "actuele lezingen en cursussen" onder het kopje Aanbod.

Tevens hebben Frans en ik een prachtig verhaal gemaakt over  Ludwig van Beethoven , laat het weten als u interesse heeft voor de opname!
Wilt u alvast een voorproefje van Frans en mij, klik dan op deze link:    https://youtu.be/1PuyvXaJps0

 

Van Abbemuseum: DWARSVERBANDEN  Nieuwe collectiepresentatie van 18 september 2021 - 01 juli 2024
Deze multizintuiglijke collectietentoonstelling, die je kunt ruiken, horen en zien, laat je kunst anders ervaren. Met 120 kunstwerken strekt de nieuwe collectiepresentatie Dwarsverbanden zich uit over alle vijf de verdiepingen van de collectievleugel van het museum. De tentoonstelling nodigt je uit kunst anders te ervaren: soms letterlijk door kunst te voelen, ruiken of horen. Soms metaforisch door verschillende, ook minder bekende stemmen het woord te geven. Veelal inspirerend, soms confronterend, omspant Dwarsverbanden ruim een eeuw kunstgeschiedenis met als vroegste werk Hommage à Apollinaire van Marc Chagall uit 1913 en meest recent het wandtapijt This Means Tableau uit 2019 van Laure Prouvost.
Met ruim 25 multizintuiglijke tools, waaronder teksten in braille, geurinterpretaties, voeltekeningen en sound scapes, is Dwarsverbanden de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland. De tentoonstelling verrijkt ieders kunstervaring en maakt de kunstwerken toegankelijk voor een grotere diversiteit aan bezoekers, waaronder rolstoelgebruikers en blinde en dove bezoekers. 

Vijf gratis multimediatours gidsen je door de omvangrijke tentoonstelling. De Introductie Tour en de Familie Tour bieden een eerste kennismaking voor jong en oud. Wil je meer verdieping? Kies dan voor De Lichamelijke Ontmoetingen Tour, De Liefdesbrieven Tour of De Breder Verhaal Tour. Download de tours gratis op je telefoon via de Smartify app (Google Play store) (Apple store).
 
 
Van Abbemusuem: PARALLEL LIVES, PARALLEL AESTHETICS  León Ferrari & Gülsün Karamustafa van 27 november 2021 - 13 maart 2022
Parallel Lives, Parallel Aesthetics toont het werk van twee niet-Europese kunstenaars, die elders hun sporen al ruimschoots verdienden, voor het eerst in Nederland. Een groot retrospectief omspant het leven van León Ferrari (1920 – 2013, Buenos Aires) en wordt gecombineerd met een overzicht van het werk van Gülsün Karamustafa (1946, Ankara). Afkomstig uit verschillende delen van de wereld lopen hun culturele en geopolitieke geschiedenis verrassend parallel. Ontdek hoe deze kunstenaars reageren op de veranderingen en conflicten in hun land en hoe dit voor een West-Europees publiek intrigerend én herkenbaar is.
Er zijn verschillende kruis- en raakpunten te ontdekken in het werk en het leven van Ferrari en Karamustafa. Beiden reageren op autoritaire regeringen die cultuurkritiek en de vrije meningsuiting niet ondersteunen – een situatie die tekenend is voor de huidige problematiek in veel landen, ook in Europa.
Naast parallellen zijn er ook sterke verschillen tussen beide kunstenaars. Karamustafa reflecteert op de man-vrouw verhoudingen in een veranderend Turkije en het verlies van het multiculturele klimaat van Istanboel. Ferrari reageert op de invloed van de westerse, christelijke beschaving op Zuid-Amerika en de dictatuur in Argentinië.  
 
 
Stedelijk Museum Amsterdam: Hito Steyerl – I will survive van 28 januari – 12 juni, 
Grote solotentoonstelling van Hito Steyerl, die als schrijver, cultuurcriticus, kunstenaar, filmmaker en professor een van de belangrijkste en meest gewaardeerde vertegenwoordigers is van de hedendaagse kunstwereld.
Hito Steyerl’s (1966, München; woont en werkt in Berlijn) video-installaties nemen de onderlinge verbanden tussen kunst, samenleving, geavanceerde technologie en het neoliberale kapitalisme kritisch onder de loep. Deze vaak essayistische en documentaire werken zetten de doorsnee toeschouwer aan tot kritische reflectie over voorheen onderbelichte maatschappelijke kwesties, zoals koloniaal geweld, overheidscontrole, systemisch racisme en de kracht van het protest.
 
 
Zilvermuseum Schoonhoven: Geheim van de Smid van 27 januari – 18 september
Tijdens deze tentoonstelling staan de techniek en productie van zilveren objecten centraal. Je ziet in prachtige zilveren voorwerpen en kunstwerken terug hoe het vakmanschap van de zilversmid zich door de eeuwen heeft ontwikkeld. Bewonder hoe de 21-ste eeuwse smid zichzelf technisch uitdaagt met innovatieve technieken.
De Zwolse Willem van Laer was één van de eerste smeden die op schrift zijn kennis deelde. In 1721 publiceerde hij zijn ‘Weg-wyzer voor Aankoomende Goud- en Zilversmeden’. Daarvóór werd kennis overgedragen van vader op zoon of van meester op leerling. Nu is er de Vakschool Schoonhoven, waar veel van de technieken van toen nog steeds worden gebruikt! De expositie ‘Geheim van de smid’ geeft een kijkje achter de schermen van de smederij en laat zien hoe bijzondere historische en hedendaagse stukken tot stand zijn gekomen.
 
 
Museum Het Rembrandthuis: Rauw van 22 januari – 22 mei
De dingen weergeven zoals ze zijn, niet idealiseren – dat is de kern van het werk van Rembrandt, maar ook van veel hedendaagse kunstenaars. Zij kijken met dezelfde observerende en ongefilterde blik naar mensen en het menselijk lichaam, maar dan bijna vier eeuwen later. In de groepstentoonstelling RAUW wordt het werk van elf hedendaagse makers getoond, onder wie Melanie Bonajo, Natasja Kensmil, Rineke Dijkstra, Alex Farrar en Verena Blok. Hoewel hun kunst uiteenlopend is – van schilderijen, fotografie en videokunst tot driedimensionale installaties – hebben ze iets belangrijks gemeen: in hun werk bevragen ze taboes omtrent het lichaam en onderzoeken ze (heersende) schoonheidsidealen. Hun kunst is eerlijk en onopgesmukt. RAUW is de eerste in een nieuwe reeks tentoonstellingen van hedendaagse kunst in Museum Het Rembrandthuis.
 
 
Museum de Fundatie in Zwolle: Rob Scholte – Reproductie verplicht  van18 dec 2021- 3 april 2022
Rob Scholte (geboren Amsterdam, 1958) is de koning van het copyright. Afbeeldingen uit kunst en reclame, maar ook uit het alledaagse leven, vormen het uitgangspunt voor zijn schilderijen. Zonder zich te schamen gebruikt hij bestaande beelden, die hij zichzelf toe-eigent door adequate toevoegingen, aanpassingen en contextverschuivingen. Hij legt onverwachte verbanden en goochelt met de betekenis. Originaliteit en eigendomsrechten zijn voor hem, zo lijkt het, van geen enkel belang. Reproductie in alle vormen kenmerkt Scholtes kunst en juist deze reproducties zorgen ervoor, dat zijn werk een groot publiek bereikt. “Het meest gereproduceerde kunstwerk is daarom het belangrijkste”, zei hij ooit. Museum de Fundatie Zwolle laat een omvangrijk overzicht zien van zijn schilderijen.
Noord-Brabants Museum, ‘s-Hertogenbosch: 18 december 2021- 26 februari 2022
Ga je mee op een ontdekkingsreis door de westerse kunstgeschiedenis? In de tentoonstelling De ontdekking van het heden maak je kennis met een voor Nederland uitzonderlijke particuliere collectie. Deze verzameling bevat werk van kunstenaars van wereldfaam, zoals Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró en Tamara de Lempicka, maar ook hedendaagse kunstenaars als Anish Kapoor, Olafur Eliasson en Marlene Dumas. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Singer Laren en is daar voorafgaand aan deze tentoonstelling te zien in een andere vorm. Een collectie van topniveau!!
 
Kunstmuseum Den Haag: Grayson Perry van15 december 2021- 3 april 2022
De Britse kunstenaar en winnaar van de Erasmusprijs Grayson Perry (1960) werkt met een grote diversiteit aan technieken en materialen, en noemt zichzelf “een pottenbakkende travestiet”. Hij is een provocateur die op humoristische wijze de confrontatie zoekt tussen oud en nieuw, tussen acceptabel en shockerend. 
 
 
Kunstmuseum Den Haag: Paula Rego van 27 november 2021 t/m 20 maart 2022
Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie lopen als een rode draad door het oeuvre van Paula Rego (1935). In haar figuratieve werk belicht ze persoonlijke worstelingen, waaronder een jarenlange depressie, maar ook sociaal-maatschappelijke problematiek zoals de minderwaardige positie van vrouwen. Rego groeit op in Portugal, “een verschrikkelijk land voor vrouwen”, aldus haar vader die voor werk naar Engeland vertrekt en Rego als kind achterlaat bij haar grootmoeder. Voor haar studie aan Slade School of Fine Art verhuist ook Rego later naar Londen, waar ze zich na jaren heen en weer pendelen definitief vestigt. In Engeland groeit Rego uit tot een van de grootste sterren van de hedendaagse schilderkunst, maar inmiddels oogst zij ook daarbuiten steeds meer waardering. Kunstmuseum Den Haag presenteert in samenwerking met Tate de grootste overzichtstentoonstelling van Paula Rego tot nu toe, met meer dan zeventig schilderijen, collages, etsen en tekeningen. Van vroege werken uit de jaren 1960, enorme pastels zoals Angel en de indrukwekkende Abortion series tot haar gelaagde theatrale ensceneringen, zoals The Pillowman uit 2004.