Skip to main content

Marc Chagall

Heeft u ooit de kathedraal van Metz of Reims bezocht? De Opera Garnier in Parijs of het Musée Chagall in Nice? Dan heeft u kennis gemaakt met de werken van de kunstenaar Marc Chagall.

Marc Chagall wordt in 1887 geboren in Rusland. Na het volgen van een schilder studie in
St. Petersburg verhuist hij in 1910 naar Parijs waar hij onder meer kennis maakt met het kubisme.
In 1914 heeft Chagall zijn eerste solo expositie in Berlijn.
In hetzelfde jaar bezoekt hij Rusland om het huwelijk van zijn zus bij te wonen. Als hij wil terugkeren naar Parijs blijkt dat onmogelijk door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Hij wordt benoemd tot Commissaris voor de Beeldende Kunst in Vitebsk. Pas in 1923 keert hij terug, hij is dan inmiddels getrouwd met zijn grote liefde Bella Rosenfeld.


In de jaren 30 is hij succesvol en bezoekt een groot aantal landen in Europa en exposeert veelvuldig.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchten Chagall en Bella naar Amerika. In de zomer van 1948 keert hij als weduwnaar definitief naar Frankrijk (Vence) terug, waar hij met beeldhouwen begint en glasramen gaat ontwerpen. In de jaren die volgen reist hij over de hele wereld, maakt vele kunstwerken en beschildert wereldwijd interieurs van gebouwen. De meeste grote musea in de wereld hebben tijdens zijn leven wel werk van hem geëxposeerd.
Marc Chagall sterft in 1985 in Frankrijk.

Het valt niet mee om aan te geven binnen welke kunstbeweging Chagalls werk valt maar zijn positie en invloed zijn niet te overschatten. Behalve een van de oudste Joodse schilders, was hij ook de langst levende en heeft hij daardoor altijd een voortrekkersfunctie gehad. Zijn herinneringen aan zijn jeugd die zijn belangrijkste inspiratiebron vormden, tonen allerlei Joodse thema's die daarvoor nooit afgebeeld waren. Rabbijnen, synagogen, violisten en arbeiders uit het getto, alles laat een Joodse cultuur zien die door anderen nooit eerder zo vrijelijk en liefdevol afgebeeld was.

                              chagall ik en het dorp   foto portret Chagall   chagall raam van kerk