Het vernieuwde Rijksmuseum.

Een onderhoudende lezing over het nieuwe Rijksmuseum!! 
Zoals u allen weet is het Rijksmuseum in Amsterdam in een heel nieuw jasje gestoken, het museum is gerestaureerd, gerenoveerd en vernieuwd door het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz. Zij hebben van het 19de eeuwse gebouw een museum van de 21ste eeuw gemaakt. Onder het motto "Verder met Cuypers" is een groot deel van het gebouw teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De opvallendste aanpassing is de 2250 vierkante meter grote ondergrondse ontvangsthal. De grond onder het bestaande gebouw is metersdiep uitgegraven en de twee binnenhoven, in de loop der tijd helemaal volgebouwd, zijn weer opengemaakt. De oorspronkelijke glaskappen zijn hersteld, de wanden zijn de oorspronkelijke warmrode bakstenen muren van Cuypers en het atrium zelf is bekleed met beige Portugees kalksteen. Het gebouw is klaargemaakt voor de bezoeker van vandaag en morgen die een hedendaagse museale scenografie verwacht, die bovendien moet voldoen aan allerlei veiligheid- en klimaateisen.

De franse interieurarchitect Jean Michel Wilmotte koos voor monumentale vitrines, elegant meubilair en een kleurenfamilie van prachtige grijzen voor de wanden, een aanwezige kleur maar dienend aan de kunst.
In de museumzalen worden schilderkunst, kunstnijverheid, beeldhouwkunst en meubels samen getoond, zodat je je als bezoeker echt in een bepaalde periode waant. Aan de hand van de kunstobjecten wandel je door 800 jaar Nederlandse geschiedenis.

Dit alles en nog veel meer komt in de lezing aan bod, maar daarnaast is er ook aandacht voor de collectie. En met name voor de 17de eeuwse werken, waarmee maar liefst dertig zalen gevuld zijn. We nemen een duik in de symboliek bij onder andere de werken van Jan Steen, Frans Hals en Johannes Vermeer en zullen ontdekken dat we heel anders naar schilderijen gaan kijken...
We bekijken Rembrandt's en Hals' meesterwerken en hun manier van schilderen.

Het wordt al snel duidelijk waarom "het Rijks" onze nationale schatkamer is!!

1._Atrium    2790-Binnenplaats_west_na_eerste_schoonmaak1    zwaan_asselijn

Heeft u zelf een groepje van minimaal 8 geïnteresseerden, dan is het uiteraard ook altijd mogelijk om de lezing op een door u gewenste datum en locatie te geven.

U kunt me altijd een mail sturen om naar de mogelijkheden te informeren.