Symboliek in de 17de eeuwse Hollandse schilderkunst:

(Het is zowel mogelijk om een eenmalige lezing van 2 uur te volgen over dit onderwerp,  alsook een korte cursus van 3 bijeenkomsten die dieper op de stof ingaat).

In de Hollandse schilderkunst van de 17e eeuw verbergt een ogenschijnlijk naturalistisch uiterlijk van een schilderij vaak symboliek.

Niet alleen personen maar ook dieren, planten en voorwerpen, hebben vaak een tweede betekenis. De kunstenaar die een vrouw aan het spinnenwiel afbeeldt, wil daarmee de deugd van de huiselijkheid uitbeelden. En een druiventros bijvoorbeeld is niet alleen erg smakelijk maar is vaak een symbool van kuisheid. De jager die een dame een patrijs aanbiedt, spreekt zijn tijdgenoten toe over erotiek. En bellenblazende kinderen verwijzen naar de vergankelijkheid, evenals de vele bloem- en fruitstillevens.

Portretten, doktersbezoeken, spreekwoorden, parels, brieven schrijven en nog meer zullen in een drietal bijeenkomsten behandeld worden en u gaat vele schilderijen met andere ogen bezien!

En mocht u een bezoek overwegen aan het vernieuwde Mauritshuis in Den Haag, dan is deze lezing of cursus ( 3 bijeenkomsten) een prima introductie!!

Frans-van-Mieris-de-Oude--Boy-Blowing-Bubbles-i16080   photo.gabriel-metsu_brief_lezende_vrouw_rijksmuseum.1091   photo.steen-doktersbezoek.1090

De lezing/ cursus is op dit moment niet ingepland maar ik hoor het graag indien u belangstelling heeft!

Alle gegevens om u aan te melden vindt u onder "aanmelden en contact".