ADIEU PARIS, HELLO NEW YORK!!!

Een lezing met als inspiratiebron het boek 21 Rue de Boétie van Anne Sinclair, een Franse journaliste en de ex-echtgenote van Dominique Strauss Kahn, waarin zij ons vertelt over haar grootvader, de Joodse kunsthandelaar Paul Rosenberg. 
Buiten de carrière van deze uitzonderlijke zakenman en vriend van Picasso, Matisse, Braque, Léger, illustreert de tentoonstelling de dubbele wending van de kunstgeschiedenis: de “uitvinding” van de moderne kunst, en onder het cataclysme van het nazisme, de verschuiving van Parijs als kunstcentrum naar New York en van Europa naar de Verenigde Staten.

In deze lezing krijgt u uitleg over het leven van de kunstenaars die in dit boek een rol spelen en over ontwikkelingen in de kunst in het begin van de 20ste eeuw als Kubisme en Expressionisme. Welke rol speelden de Nazi’s met hun Entartete Kunst (ontaarde kunst)? Waarom nam New York na de Tweede Wereldoorlog de plaats in van Parijs als centrum van de kunst en wie waren Alfred Barr en Clement Greenberg die een zo belangrijke rol speelden in dit proces? Over welke Amerikaanse kunstenaars hebben we het?
Allemaal vragen die in deze lezing uitgebreid aan de orde komen… 

 
 
              rue de boetie rosenberg   rue de boetie leger   rue de boetie leger trois femmes
 

Indien u een groepje heeft met minimaal 8 personen kunt u zelf een datum kiezen om deze lezing in te plannen.