Voor het najaar 2022 staat het volgende op het programma:

 

6 oktober 20.00 - 21.30 uur: online lezing over Vrouwenpalet,
Naar aanleiding van een tentoonstelling van de musea De Wieger in Deurne en Dr8888 in Drachten over 24 vrouwelijke kunstenaars uit Nederland begin 20ste eeuw.
Zij durven hun nek uit te steken, kiezen voor de avantgarde kunst, hoe moeilijk dat vaak ook is en dat offers van hen vraagt. Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Else Berg hebben inmiddels hun plek veroverd binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis, maar wie kent Lotti van der Gaag, Mies Elout- Drabbe, Adya van Rees?? Het werk van een aantal van deze vrouwen is in de vergetelheid geraakt...doodzonde!! We duiken in deze lezing in het leven van een aantal van deze kunstenaars.
Aanmelden voor deze online lezinghttps://eindhoven.op-shop.nl/8677/webinar-erna-charbon-nederlandse-vrouwen-in-de-kunst/06-10-2022

 
14 oktober lezing over Charley Toorop,
Tijdstip: van 14.00 - 16.00 uur.  Locatie: ’t Patronaat, Blaarthemseweg 18 5502 JV Veldhoven
Charley Toorop, een eigengereide vrouw voor wie "de strijd tussen vrijen en werken" zoals ze zelf schreef in 1924 aan Hendrik Marsman met wie ze op dat moment een relatie had, dikwijls opspeelde.Ze was enig kind van de bekende Nederlandse kunstschilder Jan Toorop en zijn Engelse echtgenote Annie Hall en nam een uitzonderlijke plaats in binnen de Nederlandse kunstwereld in de eerste decennia van de 20ste eeuw. Ze groeide op te midden van de Nederlandse avant-garde kunstwereld, dankzij de centrale positie die haar vader daarin innam. Charley volgde geen officiële kunstopleiding, ze was autodidact.
Aanmelden voor deze lezing: https://www.pvge.nl/veldhoven/inschrijven-lezing-toorop/

 
20 oktober lezing over Charley Toorop
Tijdstip: van19:00 - 21:00 uur.  Locatie  Burgerhoes Bibliotheek Landgraaf
Aanmelden voor deze lezing: https://www.burgerhoes.nl/inschrijven/901226/Kunstlezing-Charley-Toorop.html

 
25 oktober lezing over Klassieke Mythologie
Tijdstip: 19.30 - 22.00 uur. Locatie: Raadhuis, Lommelse Marktplein te Lommel
De verhalen over de Griekse en Romeinse goden hebben ook vandaag niets aan actualiteit ingeleverd en vormen nog altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie voor bijvoorbeeld schrijvers en filmmakers. Kunstenaars hebben zich eeuwenlang laten inspireren door klassieke verhalen waarmee men even vertrouwd was als wij met onze huidige televisiesoaps. De op het doek vastgelegde drama's zijn dikwijls net zo spannend en aangrijpend als hun eigentijdse tegenhangers.
Aanmelden voor deze lezing: https://www.ccdeadelberg.be/e2359/mythen-en-mysteries

 

2 november lezing over Marc Chagall
Tijdstip: van19:00 - 21:00 uur.  Locatie  Burgerhoes Bibliotheek Landgraaf
Het valt niet mee om aan te geven binnen welke kunstbeweging Chagalls werk valt, maar zijn positie en invloed zijn niet te overschatten. Behalve een van de oudste Joodse schilders, was hij ook de langst levende en heeft hij daardoor altijd een voortrekkersfunctie gehad. Zijn herinneringen aan zijn jeugd die zijn belangrijkste inspiratiebron vormden, tonen allerlei Joodse thema's die daarvoor nooit afgebeeld waren. Rabbijnen, synagogen, violisten en arbeiders uit het getto, alles laat een Joodse cultuur zien die door anderen nooit eerder zo vrijelijk en liefdevol afgebeeld was.
Aanmelden voor deze lezing: https://www.burgerhoes.nl/inschrijven/901224/Kunstlezing-Marc-Chagall.html

 

23 november online lezing over Charley Toorop
aanmelden voor deze online lezing: https://eindhoven.op-shop.nl/8678/webinar-erna-charbon-charley-toorop/23-11-2022

12 december online lezing over Futurisme, naar aanleiding van een tentoonstelling vanaf 25 september in het Rijksmuseum Twente.
Op 20 februari 1909 luidde de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest in de Franse krant Le Figaro een nieuw artistiek tijdperk in. In het manifest bezong hij snelheid en energie, toekomst en agressiviteit en wees hij het verleden resoluut af. Musea, academies, bibliotheken moesten worden vernietigd, volgens Marinetti was een ronkende auto mooier dan de Nike van Samothrake, een beroemd beeld uit het Louvre......
Lang leve de toekomst waarin technologische verworvenheden en het leven in de moderne metropool werden verheerlijkt..
Aanmelden voor deze online lezing: https://eindhoven.op-shop.nl/8679/webinar-erna-charbon-futurisme/12-12-2022